Blog

Ξενάγηση κάτω από την Ακρόπολη: στα μονοπάτια του Δ. Πικιώνη

Ο τρίτος Πολιτιστικός Περίπατος του Συλλόγου μας για φέτος, πραγματοποιήθηκε την 29.05.2023 με μεγάλη συμμετοχή μελών. Η ξενάγηση ανέδειξε το έργο του Δημήτρη Πικιώνη, εικαστικού-αρχιτέκτονα που σχεδίασε και διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης συμπεριλαμβανομένου του περιπάτου στον λόφο του Φιλοπάππου. Μας ξενάγησε η κα Θεοδώρα Παπαχρήστου, ΜΑ Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης, στην οποία είμαστε ευγνώμονες!

Με αφετηρία τον ανδριάντα του στρατηγού Μακρυγιάννη και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης σταθερά να μας συντροφεύει, περπατήσαμε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έναν άξονα που συνδέει σαν νήμα την ιστορία της Αθήνας – το ένδοξο αρχαίο παρελθόν της με τη νεότερη ιστορία της. Γνωρίσαμε μνημεία άλλων εποχών, που είτε θαυμάζουμε μέχρι σήμερα ακέραια είτε χρειάστηκε να τα αναπλάσουμε στη φαντασία μας: κτήρια από την πρώτη οθωνική περίοδο, τον ώριμο Νεοκλασικισμό, τις αρχές του 20ού αιώνα, την περίοδο του μεσοπολέμου μέχρι και τη δεκαετία του ‘60. Ταξιδέψαμε σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους, γνωρίσαμε το αρχιτεκτονικό τους ύφος και τους δημιουργούς που τα σχεδίασαν, μάθαμε για τους ξεχωριστούς ενοίκους και τη δική τους ιστορία.

Στο μέσον περίπου του Αθηναϊκού Περιπάτου ξεκινήσαμε να περπατάμε στα λιθόστρωτα μονοπάτια που σχεδίασε και διαμόρφωσε πριν από 65 χρόνια ο Δημήτρης Πικιώνης. Ήρθαμε σε βιωματική επαφή με το έργο της διαμόρφωσης των χώρων γύρω από την Ακρόπολη και στον λόφο του Φιλοπάππου και γνωρίσαμε τον δημιουργό πίσω από το έργο, έναν εμπνευσμένο αρχιτέκτονα, ζωγράφο, αλλά κυρίως στοχαστή, που οραματίστηκε να συνδέσει το οικουμενικό πνεύμα με το πνεύμα της εθνότητας, πάντα με σεβασμό στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Η ανάβασή μας ολοκληρώθηκε στο Άνδηρο, με την επιβλητική θέα προς τον Βράχο της Ακρόπολης και τη σκέψη του Πικιώνη πως «τίποτα δεν υπάρχει μόνο του, αλλά τα πάντα είναι μέρος μιας καθολικής αρμονίας».