Blog

Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη, 3/4/2024

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, ο Σύλλογος Υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΣΥ-ΙΚΥ), στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών του δράσεων, πραγματοποίησε, για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση με τίτλο «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970», που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.

Την ξενάγηση έκανε η αξιότιμη κα Χριστίνα Μπότσου, Μουσειοπαιδαγωγός ΕΜΠΑΣ, η οποία, πάντα πρόθυμη να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, συμφώνησε να μας ξεναγήσει «αποκλειστικά» την ημέρα που θα μπορούσαν να παρευρεθούν τα περισσότερα μέλη μας.

Η ξενάγηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, άκρως διαδραστική, ενώ μέλη και φίλοι του Συλλόγου, θαύμασαν τους πίνακες, απήλαυσαν τις επεξηγήσεις και τα εύστοχα σχόλια της, αναφορικά με την ιστορία τους, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε ο κόσμος της εποχής. Όλοι μείναμε κατενθουσιασμένοι, την ευχαριστήσαμε θερμά, ενώ, η ίδια μας πρότεινε ανανεώσουμε το ραντεβού μας τον Μάιο, προκειμένου να μας ξεναγήσει και στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης.

Πρόκειται αναμφίβολα, για μια Επιστήμονα, με περισσή αγάπη για την πόλη και την ιστορία της, αλλά και με υψηλό επαγγελματισμό και γνώσεις, η οποία επί δυο ώρες, μας προσέφερε μια από τις πιο ιδιαίτερες ξεναγήσεις που έχουμε βιώσει . Ακούγοντας με μεγάλη προσοχή και υπομονή τις ερωτήσεις μας, ήταν πάντα πρόθυμη και έτοιμη να μας απαντήσει, αλλά και να κάνει τις συνδέσεις του παρελθόντος, με το παρόν και το μέλλον.

Ο Σύλλογος την ευχαριστεί θερμά για την υποδοχή, την ξενάγηση και τη φιλοξενία της, καθώς επίσης και για την ευκαιρία να βιώσουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γύρω από τη θεματική ξενάγηση «Πώς Ερωτεύονται οι Αθηναίοι», σε συνδυασμό με τη γενναιοδωρία του χρόνου της Μουσειοπαιδαγωγού και των εξειδικευμένων γνώσεων της. Ελπίζουμε ότι η δράση αυτή ήταν μόνο η αρχή, και από δω και στο εξής, θα συνεχίζει να μας τιμά με την συνεργασία της.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την προσφορά χειροποίητου αναμνηστικού trash-art, από μάρμαρο, από μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, στην ευγενέστατη κα Μπότσου.

Η βραδιά συνεχίστηκε σε παρακείμενο καφέ, προκειμένου οι παρευρισκόμενοι να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους και να συζητήσουν για άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Και εις άλλα!